Откакто имам машина за хляб, вече няколко години, тестото меся само там. Излишното цапане, мазане, втасване и т.н. го няма. Много удобно и лесно.
Продукти:
1 кг брашно за козунак
1 кубче мая (42 гр)
150 мл прясно мляко
1 кубче мая (42 гр)
150 мл прясно мляко
50 мл. кисело мляко
2 ч.ч. захар (отделно за поръсване при печене)
4 яйца (1 жалтък се отделя за намазване)
110 гр чисто масло (аз слагам 100 гр. масло и 2 супени лъжици олио)
2 ч.ч. захар (отделно за поръсване при печене)
4 яйца (1 жалтък се отделя за намазване)
110 гр чисто масло (аз слагам 100 гр. масло и 2 супени лъжици олио)
олио за оформяне
1 ч.ч. стафиди, орехи, портокалови корички, ром (по желание)
1 ванилена захар
локум1 ч.ч. стафиди, орехи, портокалови корички, ром (по желание)
1 ванилена захар
Приготвяне:
В машината за хляб се изсипват продуктите в следния ред: първо течни, после сухи.
Яйца, мляко, масло+олио, захар, пресято с ванилената захар брашно, натрошено кубче мая. Програмата е месене+втасване.
Винаги правя тестото от предния ден, оставям го в хладилника. Преди оформяне и печене го изваждам да се отпусне за 20-30 минути на стайна температура, оформям по желание.
Тук добавих локум, портокалови корички и стафиди предварително накиснати в ром. Когато е оформен се оставя в леко загрята фурна до 50-80 градуса да втаса. След това внимателно се намазва с разбит жалтък, в който аз слагам прясно мляко и се поръсва обилно с кристална захар, може и стафиди. Слага се да се пече, като градусите се вдигат на 180. Когато започне да хваща златиста коричка е хубаво да се покрие с готварска хартия, защото ще изгори отгоре преди да се е опекал отдолу. Или се превключва на режим на печене само отдолу.
Оставя се леко да изстине във формата и се изважда на решетка. Леко топъл аз го завивам с целофан, за да не изсъхва и да не се втвърдява.
Да Ви е сладко!
Много хубаво изглежда и вашият! Ще се пробва ... :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря) покажете резултата, когато е на лице. Ще се радеам да видя.
Изтриване