четвъртък, 16 август 2012 г.

Гроздова... торта)

Тази торта я правих доста отдавна. Но не съм я споделяла. Дойде и нейното време, тъй като гроздетето вече е готово, след месец ще се бере и е добро предложение за този сезон) А и за любителите винари)

Продукти за блата:
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода
3 с.л. какао
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 1/2 ч.ч. брашно
За напояване на блата:
Ром и компот от грозде
Продукти за пълнежа:
1 буркан сладко от грозде
Ганаш (за да не стане прекалено сладко, може да се замени със заквасена сметана)
Декорация: фондан и фантазия)

Приготвяне:
Блата се приготвя по следния начин: смесва се содата с киселото мляко и се добавя олиото. Отделно се смесват всички сухи съставки, които с разбъркване се прибавят към течните. Изсипва се в постлана с хартия тавичка. Може да е по-малка тавата и блата да се реже на две, а може да е по-голяма и да няма необходимост да се реже.
След като изстинат блатовете се напояват много малко (без да се прекалява с малко ром и със сок от компот от грозде, ако нямате може с друго да се замени)
Върху първия блат се слага от сладкото от грозде, и се нанася леко ганаша или заквасена сметана. Похлупва се с втория блат. На много тънък слой се намазва отново ганаш или маслен крем, за да може да залепне фондана. Декорира се по желание.

0 коментара:

Публикуване на коментар