Отново докато се чудех от какво да направя сладко, пред погледа ми една оса кацна на чепка полуизядено грозде. Е, то ясно че няма да го остави да узрее, и реших защо пък да не пробвам да направя нещо от него. Компот нямаше да стане, сок също. Мъжът ми се качи на стълбата с риск да бъде ужилен и откъсна 4-5 грозда, които бяха останали по лозата. Като го пробвах, сълзи ми потекаха) то кисело, та не става и за оцет. Почудих се много малко и започнах да го чистя, ... е то семки, семки, повече семки, отколкото месеста част) Ама инат работа, изичстих една чаша. Реших търпението ми да е до край, наръсих гроздето и го оставих да престои в тенджерата със захарта. Нямаше място в хладилника и на доста топло пренощува. Мислех, че ако не ям сладко, поне вино ще пия)) В крайна сметка пусна бая сок и сложих да варя. Първо го кипнах за 30-тина минути, но се наложи да изляза. Престоя така цял ден и вечерта доварих докато не се получи тъмен кехлибарен цвят. Нямах търпение да го пробвам. Резултата много ме учуди. Получи се лек карамелен привкус и леко напомнящ за сладко от вишни, а аз обожавам такова сладко. В крайна сметка от експеримента се получи изключително задоволителен резултат и бях възнаградена за ината и търпението си))))
3 кг кисело грозде
1.5 кг захар
0.5 ч.л. лимонтозу (или половин с.л. лимон)
Приготвяне:
Почиства се гроздето, наръсва се със захар и се оставя да престои една нощ, за да пусне сок. Вари се до сгъстяване и се прибавя лимонтозуто или лимон. Насипва се в подсушени буркани, които се обръщат на обратно.
Да Ви е сладко!
0 коментара:
Публикуване на коментар