вторник, 11 декември 2012 г.

Медени Коледни бисквити с подправки

Тази година пробвах тази нова рецепта (комбинирана от няколко) за коледните бисквити. Смея да твърдя че се получиха наистина вкусни. Меки, топящи се в устата, а с подправките, са типичните меденки. Даже си мисля, че заляти в шоколад ще се получат по-вкусни и от Меденка-любимка))). Пробвайте! Пък аз спретнах тези нещица с тази рецепта): Меденки, медени лъжички, Медени Коледни бисквити - II.

Продукти:
1, 200 кг брашно*
10 с.л. мед
360  гр пудра захар (или 300 гр пудра и 60 гр кафява)
200 гр масло, меко на стайна температура
4 яйца
2 ч.л сода бикарбонат
1/2 ч.л сол
микс за меденки (канела, карамфил, джинджифил)

Приготвяне:
В  голяма купа се пресяват, брашното, содата, подправките, солта. Към тях се прибавят мекото масло, пудрата и кафявата захар, меда и яйцата. Бърка се с бъркалките за тесто на миксера или с вилица до усвояване на продуктите. Накрая с намазнена с олио ръка се оформя топка. Може тестото да се раздели на няколко части, увити в свежо фолио и поставени минимум 30-тина минути в хладилника. Преди разточването на тестото е хубаво да остане на стайна температура, леко да омекне. Изрязват се бисквити с кръгла или друга форма по желание с дебелина на разточеното тесто 0.5 мм. Пекат се в предварително загрята на  180-190 градуса фурна за около 5-7 минути. Лесно изгарят, за това трябва да се гледат докато краищата им леко покафенеят. Оставят се да изстинат хубаво на решетка. Съхраняват се в плътно затворена метална кутия.
* Количеството брашно трябва да се прецени, така че да стане леко ронливо тесто, за да може при опичане меденките да запазят формата си и да не се „разливат”.

0 коментара:

Публикуване на коментар