неделя, 2 юни 2013 г.

Великден 2013

Тази година съм много доволна и от козунаците и от яйцата. С домашни продукти, няма да обяснявам какво се получава! Нито аромата, нито вкуса и вида, могат да се сравнят с купешките. Много доволна останах и от боята за яйца. Ползвах гел-боите на Wilton. Уникални цветове. Представям си върху бели яйца какви красоти биха се получили.

Козунак:
Козунака го правихме заедно със свекърва ми. Месихме на почивки)  
Продукти:
1 кг брашно 
1 пакет суха мая
150 мл прясно мляко
50 мл сухо мляко
2 ч.ч. захар (+ малко за поръсване при печене)
4-5 яйца (+1 жълтък за намазване)
100 гр. масло + 2 с.л. мас
2-3 пакетчета ванилия (може и повече)
стафиди, сладко от сини сливи с орехи, орехи

Приготвяне:
Прави се кладенче от брашното, в което се изсипват всички сухи съставки, постепенно се добавят яйца, и накрая маслото. Меси се минимум 10 минути, оставя се да почине 30 минути, след което отново се размесва. Оформя се по желание. Оставя се да втаса, докато увеличи двойно обема си. Преди да се се сложи да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна се намазва с жълтък и се поръсва със захар и стафиди.

 
За рулото - разделя се тестото на 3 части, всяка се маже със сладко, и плънка по желание. Оплитат се плитки и се оформя.
 
Болярска питка:
Тази пита се прави на основата на маслено (бутер) тесто.

Продукти:
1 кг брашно
400 мл хладка вода
3 яйца (+1 жълтък за намазване)
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пакет мая (може и суха)
масло (около 80 гр) за намазване между слоевете


Приготвяне:
Маята, захарта и солта се смесват заедно с водата. Разбъркват се и се добавят постепенно яйцата. Добавя се брашното и се омесва тесто, което се оставя да втаса 15-20 минути.

Втасалото тесто се разделя на четири части. Всяка част се омесва допълнително и се разточва на тънко, като се маже с мекото масло. Така се редят всички части една върху друга, намазани с масло. Усуква се по желание и се оставя да втаса поне час. Намазва се с жълтък и се пече в предварително загряна на 180-200 градуса фурна. За да стане с хрупкава коричка, точно преди да сложите питката във фурната, впръскайте с пулверизатор вътре във фурната малко количество вода. 







2 коментара: