събота, 16 март 2013 г.

Добре Дошла Бебе Елица!

Бебе Елица е едно от дълго чаканите бебчета-момиченца в компанията от мами, които си изгледахме и бутахме количките заедно. Защо е дълго чакано, защото в компанията преобладават предимно момчетата) Ще настават големи разправии, за това коя да си делят))

Аз се вълнувах за появата на Ели, повече и от родителите й сигурно))) Веднага щом се роди, направих това бебче, но пък моето момче-калпазанче много бързо му видя сметката)) Наложи се да направя още едно, но малко по-различно) Него ще го покажа след като официално ни бъде представена бебка на погачата си послучай навършване на 40 дена. Така че, включване по-късно)

... 24.03.2013 г. бебе Елица ни беше представена официално. Преоблечена с няколко тоалета, усмихнатичка, без да проплаче нито веднъж, почти през цялото време будна да не изпусне събралия се кокшарник от близо 20 жени, баби, млади и още по-млади) Ужасно чаровна и магнетчина. Като я гушнах все едно никога не съм държала бебе... вярно с годините колкото и да не ти се иска се позабравя... но пък си пожелавам и аз да гушкам скоро още едно такова прекрасно създание)


Към тортата направих и мъфини за братчето на Елица. 







Ето и рецептите:

Тортата е за повече от 20 човека, доста голяма се получи:

За 3 продълговати блата:
300 гр натурален шоколад
300 гр масло
3 ч.ч. брашно
30 с.л. захар
3 ванилии (3 ампули, или 3 пакета ванилена захар или 3 ч.л. есенция)
4 пакета бакпулвер
3 щипки сол
8 яйца
3 с.л. ром
200 гр орехи (смлени, но на по-едро)
3 с.л. червени боровинки
2 с.л. стафиди (предварително накиснати в малиново вино)

За ганаша:
500 гр натурален шоколад
500 гр сладкарска течна сметана
3 с.л. малиново вино

За крема:
1 кг маскарпоне
600 гр заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар
300 мл сладкарска течна сметана

За измазване:
300 гр черен шоколад
150 гр сладкарска течна сметана
500 гр бял шоколад (за заливане отгоре)

Приготвяне:
На блата:
Шоколада се разтопява на водна баня заедно с маслото в купа, като не трябва да завира.
Отделно се смесват всички сухи съставки.
Към сухата смес се прибавя шоколад, разбърква се, прибавят се яйцата и рома.
След като се разбърка добре се добавят ядките и сушените плодове, които са предварително нарязани, да не са цели.
Трите блата се пекат по отделно. Оставят се да изстинат и престоят едно денонощие.

За ганаша:
Шоколада се разтопява на водна баня заедно със сладкарската сметана. Оставя се да изстине хубаво в хладилника за няколко часа. Трябва да стане твърд хубав крем.

За крема:
Сладкарската сметана заедно с пудрата захар се разбива за няколко минути на хубав твърд крем. Отделно се разбива маскарпонето със заквасената сметана. Двете смеси се обединяват.

Подреждане:
Изстиналите блатове се напояват със смес от разтопено масло, малиново вино и шоколад. Маже се ред ганаш, ред крем, отново блат и т.н. Оставя се да стегне малко.
Тортата отстрани се измазва с разтопен шоколад, а отгоре се полива с бял шоколад.
Декорира се по желание.


Мъфини

Продукти:
300 гр брашно
1 п. бакпулвер
150 гр захар
80 мл олио
200 мл хладка вода
2 с.л. какао
4-5 парченца локум
2 с.л. замразени малини
1 ампула ванилия

Приготвяне:
Сухите съставки се смесват. Добавя се олиото, ванилията, водата. Бърка се леко до хомогенна смес. Накрая се добавя ситно нарязания локум и замразените малини. Капсулите за мъфини или форми се пълнят малко над половината. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна.


2 коментара:

  1. Да е жива и здрава малката Елица! Страхотна торта, страхотни мъфини и много емоционална публикация и аз се развълнувах :) Ина, и ти си страхотна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, много благодаря!))) Малката сладуранка е наистина прекрасна, а пък за мен е и удоволствие да виждам усмивки нещо като съм направила и да се хареса.

      Изтриване