петък, 25 октомври 2013 г.

Гривна на тялото и духа


Нарекох тази гривна - Гривна на тялото и духа, защото камъните, които съм подбрала спомагат и за физическото и за духовното благополучие.

Карнеол, Лабрадорит и бял Корал.

Уверена съм, всеки ще припознае някои от състоянията, които тези камъни благоприятстват.Карнеол - символ на щастието в любовта


Чакри: II чакра (Свадхистана)- сакрална, пъпна, III Чакра (Манипура) - слънчев сплит и VI чакра (Аждна)- трето око
История и описание: Това е оранжева, ярко жълта и червена разновидност на халцедона. Червен камък, наречен карнеол. Карнеолът може да бъде също зелен и бял. Той се смятал за лечебен камък във всички времена: носели са го за възстановяване на целия организъм. Още в древна Елада гъркините го използвали, за да направят кожата си бляскава и свежа. Често помагал и на пророка Мохамед, който много ценял карнеола и го откроявал сред всички останали скъпоценни камъни. 
Името му произлиза от латинското "carneolus" - череша. Почитан е от дълбока древност. Откак е познат на човека, се вярва, че носи щастие и късмет на притежателя си.

Други имена на карнеола: сердолик, сард. Карнеолът и сердоликът са синоними, разликата между тях е условна, въпреки че се смята, че карнеола е по-скоро червен, а сердолика е по-скоро оранжев. Акик – персийско название на червения карнеол. Камбейски камък – местно название на индийския карнеол.

Лечебни свойства на карнеола (сердолика)
Терапевтичната роля на карнеола е потвърдена от официални научни източници и на лечението с карнеол е посветен отделен клон в алтернативната медицина.
Учените обясняват лечебните свойства на карнеола с неговото слабо радиоактивно излъчване в дози, които са най-благоприятни за човешкия организъм. Светлата ивица на червения или оранжев камък говори точно за това, за наличието на такава радиоактивност. Карнеолът работи с енергии с по-ниски вибрации, отколкото тези на аметиста и планинския кристал. В края на тридесетте години на миналия век, професор Бадигина провела сериозно изследване за лечебните свойства на карнеола. Тя установила, че при ниски дози естествена радиация на някои видове карнеол се стимулират основни жизнени процеси в тялото (например, клетъчното деление и растежа на клетките), а при по-високи дози – се потискат. По време на Втората световна война лечението с карнеол по метода на проф. Бадигина било широко използвано в сибирските военни болници. Карнеолът успешно заменял антибиотиците, каквито тогава в Русия нямало. Многогодишният опит от изследванията с карнеол по този метод показал, че той ускорява зарастването на рани, бързо възстановява нервната система, подобрява състава на кръвта, отстранява тумори и отоци. При това повишава апетита и подобрява съня.
За да използвате карнеол в домашни условия трябва предварително да го нагреете (с гореща вода, сешоар, ютия или обикновена осветителна крушка с нажежаема жичка) до температура от 40-50 градуса за 5-7 минути и да го поставите върху болното място. Необходими са от 8 до 10 сеанси.
Слабата му радиоактивност го прави ефективно средство при зарастващи рани, абсцеси, тумори и други заболявания на кожата. Прилагането на затоплени камъни карнеол върху раните води до бързо отшумяване на възпаленията и язвите, раните бързо зарастват. С карнеол лекуват сепсис, гангрена, зъбна болка, анемия, слабо зрение, сърдечни заболявания, сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, черния дроб, опорно-двигателния апарат, заболявания на червата, рак и други заболявания.
Много добри резултати се получават чрез използване на червен карнеол при лечение на безплодие при жените и импотентност при мъжете. В този случай камъните са поставят около пъпа. Жените от Изтока държали в ръцете си червен карнеол по време на раждането. Той регулира менструалния цикъл, успокоява температурата и укрепва зъбите.
Препоръчително е да се носи при базедова болест. Той укрепва имунната система и под формата на мъниста с него се лекува хипертиреоидизъм, облекчава се възпалението на щитовидната жлеза, прочиства се кръвта и лимфите. Карнеолът подобрява мозъчното кръвообращение, облекчава главоболието и подобрява тонуса.
В Аюрведа се казва, че оранжевия карнеол помага при заболявания на пикочо-половата и дихателната системи, регулира обмяната на веществата, стимулира жлезите с вътрешна секреция, подобрява кръвообращението и цвета на кожата.
Жълтият карнеол се използва при лошо храносмилане, запек, проблеми с бъбреците и далака, бронхиална астма, малария и ревматизъм. Не се препоръчва да се носи непрекъснато, особено от хора, страдащи от рак или тумори.

Магически свойства на карнеола (сердолика)
Карнеолът е традиционен любовен талисман. Той помага за появата на любовта и в същото време предпазва от лъжовна любов, пази семейното щастие и вярност.
Тъмночервените карнеоли стимулират сексуалната енергия на човека и неговата сексуална привлекателност към противоположния пол.
Според древните легенди червения карнеол предпазва от караници, спорове и интриги на враговете, основната му цел е да пази хората от зли магии и бръчки.
Карнеолът има успокояващ и релаксиращ ефект, подобрява настроението, носи успех в бизнеса (включително финансов) и привлича просперитет. Той може да ви спаси от опасни загуби на жизнени сили, да повиши интиуцията и проницателността, стимулира красноречието, подобрява паметта.

Талисмани и амулети
Карнеолът отдавна се смята за амулет, който предпазва от всички опасности в живота: нещастни случаи, природни бедствия, преждевременна смърт.
Като цяло карнеолът се счита за изключително щастлив и оздравяващ организма камък. Той е полезен за срамежливи и разсеяни хора. В състояние е да защити господаря си от опасни загуби на жизнени сили. Карнеолът може да се носи като гердан от мъниста, златни огърлици, златни пръстени - на показалеца или на кутрето на лявата ръка.Лабрадор (лабрадорит) - символ на чистота и целомъдрие

Чакри: III Чакра (Манипура)- слънчев сплит

История и описание: През XVIII век на полуостров Лабрадор в Северна Америка била открита необичайна форма на непрозрачен, тъмно-син фелдшпат. Неговата полирана повърхност преливала в небесносини, сини, зелени или златни "проблясъци". Този оптичен ефект бил свързан с еднотипно ориентираните кристали; върху един квадратен сантиметър от тях могат да бъдат разположени няколко хиляди. Минералът нарекли лабрадор.
Най-ценни­­ негови образци, преливащи във всички цветове на спектъра, са открити във Финландия. По-малко ярки лабрадори се добиват в Германия, Гренландия, Индия, Тибет и Украйна. В Австралия се срещат прозрачни лабрадори, които могат да бъдат подложени на рязане. Изкопаемата подземна руда, състояща се главно от лабрадор, наричат лабрадорит. Лабрадоритът е естествен камък, който е зърнесто-кристална скала с примес на лабрадор, рудни минерали и пироксени. По-често срещаните минерали са в светло сиво, тъмно сиво и черно с ярко светлосини, сини или златни включвания. Той често се използва като декоративен облицовъчен материал.

Лечебни свойства на лабрадорите
Някои литотерапевти вярват, че лабрадорите могат да бъдат полезни при лечение на безплодие, заболявания на ставите и простатата. Помагат при заболявания на гръбначния мозък. Лабрадорите активират обмяната на веществата и помагат за премахване на камъни в бъбреците.
Те помагат в лечението на заболявания на очите, стимулират мозъка, отнемат стреса, лекуват психични заболявания. Камъкът се използва за нормализиране обмяната на веществата и хормоналните нива в организма. В народната медицина, минералът се използва за лечение на настинки, ревматизъм, заболявания на ставите и гръбначния стълб. Камъкът понижава високото кръвно налягане, а използването му при хипотония не е желателно.
Лабрадорите прочистват вътрешните органи и помагат за изчистване от камъни в бъбреците. Освен това, минералът подобрява самочувствието, подобрява настроението и влияе положително върху цялостното състояние на организма.

Магически свойства на лабрадорите
Ценителите на мистичните свойства на камъните и астролозите вярват, че лабрадорите са добри амулети. Те засилват склонността към видения и откровения. Затова, носенето на бижута с лабрадор се препоръчва само на зрели хора, които не могат да имат непредсказуемо и ексцентрично поведение. Вярва се, че в новолуние камъкът става студен и свети по-ярко, придобива магическа сила. Смята се, че камъкът е свързан с нощното светило, затова при новолуние възвръща изчерпаната си енергия, придобива магическа сила и добива по- ярко сияние. Във Великобритания, астролозите го считат за символ на чистота и целомъдрие.
Лабрадорът се смята за камъка на най-древните хора на планетата, хиперборейците. Минералът е широко използван при магически ритуали на вещици и магове. Според далечните ни предци, камъкът има способността да защитава къщата и нейните обитатели от отрицателна енергия и неканени гости. Минералът развива ясновидството, но само в тези хора, които имат поне малко природна даденост за това. Камъкът има свойството да установява връзка между минало и бъдеще. Магическите качества на лабрадора спомагат за разбирането на енергията на Вселената.

Влияние върху чакрите
Слънчевият сплит влияе върху черния дроб и далака; тази чакра е свързана с волята.

Талисмани и амулети
Талисманът от лабрадор много силно се привързва към човека, като принадлежи и помага на собственика във всичко, дори в грешни и не много честни начинания. Камъкът се смята за амулет на поети, художници, музиканти, той помага на творческите личности да развият умения, да получат признание и да привлекат покровители. Минералът помага на хората, които са в активно и постоянно търсене, както и на любителите на риска. Собственикът на камъка по-лесно осмисля собствените си желания и стремежи, развива издръжливост и търпение. Лабрадорът помага на човека, който иска мистично да разбере света.
Талисман с лабрадор могат да имат само здраво стъпилите на краката си хора, които могат да анализират конкретната ситуация и са в състояние да направят поне минимална прогноза.
Не се препоръчва носенето на амулет с лабрадор от неуравновесени и стремящи се към зли постъпки хора. Не е подходящ камък и за младите, защото той може да ги насърчи към непредсказуеми и ексцентрични постъпки.


Коралът - символ на дълголетие и щастие

Чакри: V чакра (Вишудха)- гърлена

История и описание: Коралите (коралов камък), представляват „скелети” на колонии от някои морски мешести организми. Тези скелети са съставени от твърди калцит или арагонит, които безгръбначните полипи синтезират, обработвайки солите на морската вода. Има много различни видове полипи, които формират кораловите структури. Белите корали много рядко се използват в бижута. Тяхното старо търговско наименование е- "Bianco" (от италиански Bianco - "бяло"). Ценни са два вида корали: червени (най-разпространените) и по-твърдите черни корали, които се отличават също така и с по-високото съдържание на органични вещества. Още древните индуси са различавали няколко разновидности на коралите: месно-червения корал, който наричали ​​"огнен" и нежно розовия корал, който бил известен като "ангелска кожа". Покрай черния корал се ценял и изключително редкия небесносин корал "акори".

Разновидности на корали:
Бианко - бял корал.
Акабар (аккабар, аккарбар) - черен корал.
Акори - син корал.
Ангелска кожа – нежно- розов корал.
Бича кръв- червен, тъмно- червен корал.
Огнен – месно- червен корал.

Лечебни свойства на коралите
Литотерапевтите твърдят, че коралите стимулират обмяната на веществата, имат благоприятно въздействие върху кръвообращението и сърдечно-съдовата система, при лечение на тумори, подобряват паметта. Смята се, че коралите лекуват рани и язви, включително и вътрешни. Коралът е полезен при заболяване на щитовидната жлеза, помага при астма.
Коралите възстановяват всички органи на гърлото и ларинкса, затова се препоръчват на хора, които трябва постоянно да говорят много и да напрягат гласовите си струни (лектори, певци и т.н.). Смята се, че ако коралите се носят около врата, те предпазват от ангина, скарлатина, избавят от нервни тикове.
Коралите са успокояващо средство, помагат при главоболие, безсъние и нервна възбуда.
Коралите под формата на прах (ситно смлени) са съставна част на много лекарства. Съдържащият се в коралите калций, приет вътрешно с вода, за разлика от обикновения калций се разтваря и абсорбира много по-бързо и носи множество ползи. Той е източник на специфични хормони, които имат силно положително въздействие върху човешкия организъм. Има доказателства, че той нормализира кръвната захар, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, изчиства отделителната система, повишава еластичността на мускулите и ставите. Той нормализира правилната обмяна на протеините в организма, функциите на мускулите на матката, дихателната и храносмилателната системи. Според Плиний, в древността коралите се приемали на прах, като лечебно средство при спазми на червата, заболявания на пикочния мехур и отравяния. През Средновековието кораловия прах била използван като антипирептик (понижаващ температурата) и кръвоспиращо средство. В някои страни използвали коралите и като противозачатъчно средство.
В момента, в Япония белите корали се използват като възстановяващо костите средство при костни фрактури и в стоматологичното протезиране.

Магически свойства на коралите
Украшения от червени корали са били известни още на древните шумери, египтяни и гърци.
В много страни, включително древните гърци, розовите корали били символ на безсмъртие и щастие. Смята се, че коралите имат благоприятен ефект върху човешката психика, допринасят за развитието на логиката и интуицията.
Коралът е средство за подобряване на тонуса и отнемане на умората. Той намалява стреса, притесненията, страха, депресията, придава благоразумие.
Коралите влияят благотворно върху човешката психика, неутрализират негативните състояния - гняв, завист. Те се използват за привличане на късмет, смятат се за универсално средство за защита от уроки и магии, подпомагат благополучния съвместен живот, пазители на собственика от зли хора. Коралът е прекрасен амулет за деца.
В средновековна Европа, коралът бил символ на скромност и непорочност. Вярвало се, че коралите са в състояние да добавят ум и мъдрост, да помагат за развитие на логиката и интуицията, да усилят паметта. Вярвало се е, че те предупреждават за неприятности, помагат в трудните обстоятелства на живота, пазят от мълнии, плашат демоните и прогонват изкушенията.
Експертите разделят коралите по полов признак: белите се смятат за женски, а червените за мъжки. Те твърдят, че ако жена носи червен корал и съответно мъж - бял, е много опасно, защото камъкът ще даде на собственика черти на характера, свойствени за този полу камък, т.е., ще направи мъжа женствен, а жената мъжеподобна.

Влияние върху чакрите
Гърлената чакра, контролира дихателната система и слуха, както и кожата; активността на тази чакра помага за утвърждаване в обществения и професионалния живот, носи чувство на удовлетворение.

Талисмани и амулети
Коралът е талисман за пътешествениците, той ги пази от урагани, бури, неприятни срещи и осигурява безопасно завръщане у дома. Коралите усилват дара на предсказването, затова той е талисман на много гадатели.


Източник: Интернет

0 коментара:

Публикуване на коментар