вторник, 27 декември 2011 г.

Постни зелеви сърми


Продукти:
Зелеви листа (колкото по-малки са листата - да играчка е, толкова по-вкусни стават сърмите)
1-2 моркова
2 ч.ч. ориз
2 ч.ч. вода
2-3 глави лук (може едната глава лук да се замени с един по-малък стрък праз лук)
Кубче и половина зеленчуков бульон (сол не слагам, тъй като и самите зелеви листа са соленички)
4-5 с.л. олио
1 с.л. доматено пюре
риган, бял пипер, щипка магданоз, чубрица
2 ч.ч. зелев сок (вода)

Приготвяне:
Ситно нарязания лук се задушава с олиото и ситно нарязаните моркови. Добавя се предварително измития ориз и се бърка, като се внимава да не загори до добиване на кристален цвят на ориза. Добавя се водата, доматеното пюре, подправките. Оставя се да къкри леко до поемане на течността от ориза.
Завиват се сърмичките, като се поставят вертикално в тенджера, плътно притиснати една до друга. Добавят се две чаши зелев сок (ако нямате - вода) и се слага на котлона да врът на слаб огън до поемане на течността. 
Стават много вкусни и "крехки".

Да Ви е вкусно!

0 коментара:

Публикуване на коментар