вторник, 27 декември 2011 г.

Постни пълнени чушки

Чушките, които правих за Бъдни вечер бяха в два варианта. Едните пълнени с ориз, другите с боб. Тези с боба, се изядоха веднага)
Продукти за чушките с боб: (и зелеви сърми с боб)
1/2 кг. сварен боб, но да не е преварен
2 глави лук
1 морков
4-5 с.л. олио
150 гр. счукани орехи
1 ч.л.чубрица
1 кубче зеленчуков бульон
1 с.л. червен пипер
Подправка за боб (ако нямате може да се замени със сух джоджен)
Сухи чушки (ако нямате замразени)
Зелеви листа
Приготвяне на чушките с боб:
Задушава се лука с моркова в мазнината. 
Добавят се орехите, подправките, и с много леко бъркане боба, да не се разкашка.
Пълнят се хубаво чушките и се завиват зелевите листа. Подреждат се в намазнена тавичка. Долива се малко вода. Пекат се в предварително загрята фурна да останат на мазнина.

Продукти за чушките с ориз:
Продукти:
Чушки (замразени или сухи)
1 морков
2 ч.ч. ориз
2 ч.ч. вода
2-3 глави лук 
Кубче и половина зеленчуков бульон
4-5 с.л. олио
1 с.л. доматено пюре
риган, бял пипер, щипка магданоз, чубрица
2 ч.ч. зелев сок (вода)

Приготвяне:
Ситно нарязания лук се задушава с олиото и ситно нарязаният морков. Добавя се предварително измития ориз и се бърка, като се внимава да не загори до добиване на кристален цвят на ориза. Добавя се водата, доматеното пюре, подправките. Оставя се да къкри леко до поемане на течността от ориза.
Пълнят се чушките, поставят се в намазнена тавичка. Долива се малко вода. Пекат се в предварително загрята фурна да останат на мазнина.

Да Ви е вкусно!

0 коментара:

Публикуване на коментар