вторник, 10 юли 2012 г.

Еклери


Преди доста години, когато бях малка и определено в кризата, когато се пазаруваше с купони, немога да не си кривя душата, че се отядох на еклери, баклава, шоколадови пурички, сухи пасти и подобни, баба ми работеше в "Христо Ников". За онова време там за мен беше раят! Хем гледах как се правят толумбичките (лелките ми позволяваха освен да хапвам, но и да помагам, което да си призная беше по-големия кеф))), хем редях счуканите орехи върху корите за баклава, въртях тестото падащо в сгорещената мазнина за толумбичките, редях готовите сухи пасти в кутии, мажех блатовете на тортите... и разбира се тогава разбрах и как се правят еклерите)) винаги ми е било чудно, как се пекат, и как ги издълбават отвътре, че да влезне вкусния крем)))))) Е не е никак сложно и много лесно и приятно занимание. А пълнени било със сладък или солен крем, стават за поднасяне като чудесен десерт или разядка. Сега ще предложа рецепта за сладки еклери, но тестото е същото и когато се правят солени.
 
Продукти за тестото:

1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
2-3-4 яйца, в зависимост от големината

Продукти за крема:
Ще дам два вариянта.
Вариянт I:
1/2 литър прясно мляко
5 с.л пресято брашно
1/2 чаша вода
8-10 лъжици захар (в зависимост колко сладко искате да бъде)
50 гр. масло
1 ванилена захар или 2-3 малки ванилийки
1 ампулка ром (или 1/2 ч.л. ром)

Млякото със захарта се поставят на котлона да заврат. Към тях се добавя размитото с малко вода брашно. Бърка се непрекъснато няколко минути на слаб огън, внимава се да не загори и да не останат бучки. Добавя се маслото и се бърка още няколко минути. Добавя се ванилията и рома. Похлупва се, за да не образува кора пред пълненето.

Вариянт II:

1 пакет ванилов крем на д-р Йоткер без варене.
1 малка кутийка сладкарска сметана

Крема на д-р Йоткер се приготвя според описанието на опаковката. Отделно се разбива сладкарската сметана. Двата крема много внимателно се смесват. Получава се много пухкав крем, с който се пълнят еклерите.

И двата вариянта съм изпробвала. В зависимост от времето, с което разполагате преценете кой крем да ползвате. И двата стават невероятно вкусни.

Приготвяне на еклерите:

В тенджера се слагат на котлона водата и олиото. След като заврат се добавя брашното и се бърка няколко минути, като се внимава да не загори. Оставя се да изстине малко. Добавят се яйцата. Сместта става доста лепкава. Може да се оформят еклерите с две лъжички, може и с намокрени ръце да се взима от сместа. Не се старайте да придобивате идеално кръгла форма. Както и да ги поставите се получават) Редите на разстояние в застлата с готварска хартия тава. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до леко зачервяване.
И тук става магията)) При печенето тестото се надува и вътре в еклерите се образува дупка.
Най-лесния начин за пълнене е с шприц или по-голяма спринцовка. Може и да срежете през средата и така да напълните. Аз предпочитам с шприц, пълня докато не се получи една хубава "бомбичка"))) Украсявате с разтопен шоколад или поръсвате с пудра захар и... хапвате))))


Да Ви е сладко!

0 коментара:

Публикуване на коментар