Продукти за тестото:
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
2-3-4 яйца, в зависимост от големината
Продукти за крема:
Ще дам два вариянта.
Вариянт I:
5 с.л пресято брашно
1/2 чаша вода
8-10 лъжици захар (в зависимост колко сладко искате да бъде)
50 гр. масло
1 ванилена захар или 2-3 малки ванилийки
1 ампулка ром (или 1/2 ч.л. ром)
Млякото със захарта се поставят на котлона да заврат. Към тях се добавя размитото с малко вода брашно. Бърка се непрекъснато няколко минути на слаб огън, внимава се да не загори и да не останат бучки. Добавя се маслото и се бърка още няколко минути. Добавя се ванилията и рома. Похлупва се, за да не образува кора пред пълненето.
Вариянт II:
1 пакет ванилов крем на д-р Йоткер без варене.
1 малка кутийка сладкарска сметана
Крема на д-р Йоткер се приготвя според описанието на опаковката. Отделно се разбива сладкарската сметана. Двата крема много внимателно се смесват. Получава се много пухкав крем, с който се пълнят еклерите.
И двата вариянта съм изпробвала. В зависимост от времето, с което разполагате преценете кой крем да ползвате. И двата стават невероятно вкусни.
В тенджера се слагат на котлона водата и олиото. След като заврат се добавя брашното и се бърка няколко минути, като се внимава да не загори. Оставя се да изстине малко. Добавят се яйцата. Сместта става доста лепкава. Може да се оформят еклерите с две лъжички, може и с намокрени ръце да се взима от сместа. Не се старайте да придобивате идеално кръгла форма. Както и да ги поставите се получават) Редите на разстояние в застлата с готварска хартия тава. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до леко зачервяване.
И тук става магията)) При печенето тестото се надува и вътре в еклерите се образува дупка.
Най-лесния начин за пълнене е с шприц или по-голяма спринцовка. Може и да срежете през средата и така да напълните. Аз предпочитам с шприц, пълня докато не се получи една хубава "бомбичка"))) Украсявате с разтопен шоколад или поръсвате с пудра захар и... хапвате))))
Да Ви е сладко!
0 коментара:
Публикуване на коментар