петък, 6 юли 2012 г.

Крокодил

Крокодилчето е много ефектно тестено ястие. Получава се нещо като пица калцоне, с тази разлика, че е интересно оформено.

Продукти за тестото:
500 г. брашно
100 мл прясно мляко
100 мл кисело мляко
2 с.л. олио
1 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце

Продукти за плънката:
3-4 кисели краставички
1 малка консерва сладка царевица
1 малък буркан мариновани гъби
1 кремвирш или салам или луканка по избор
доматено пюре за намазване (около 2 с.л.)
1 с.л. брашно
2 маслини за очи)
Приготвяне:
Замесва се средно меко тесто от посочените продукти, като се остави да втаса поне 30-40 минути. Аз използвам хлебопекарнта за замесване. 
Разточва се на голям правоъгълник, като се оставя малка част от тестото за оформяне на крачетата, главата и опашката.
Продуктите за плънката се нарязват на малки кубчета. Преди да се сложат в/у тестото, то се поръсва равномерно с 1-та супена лъжица брашно,  слага се доматеното пюре и нарязаните продукти. С остър нож се режат диагонални ленти, които след това отвън навътре се завиват, за да се получи нещо като плетеница. Оформя се главата, опашката и крачетата. Зъбките се режат с остра ножица. Както и крачетата. Оставя се да втаса малко, като преди печен се намазва с разбит жълтък и прясно мляко. Пече се в предварително  загрята на 180 гр. фурна.


Да Ви е вкусно!

2 коментара: