вторник, 10 юли 2012 г.

Милинки

В началното училище - в училищния бюфет едно от любимите и разбира се най-често срещаните тестени закуски - бяха милинките. Още си спомням как лелката от бюфета ни караше да ги носим от колата, която ги караше, когато бягахме от час))) но пък винаги ни награждаваше с по една. След толкова години спомена не ми е избледнял, но вкуса на домашните си е къде-къде по-добър)))

Продукти:

1 кубче мая
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
100 гр. масло (може комбинация масло, олио, мас, зехтин)
2 яйца
200 гр. сирене
3 ч.ч. брашно

Приготвяне:

Млякото се затопля леко. Към него се прибавя натрошената мая и се оставя да престои малко (10-тина мин. поне). В по-голям съд се слагат солта, захарта, като към тях се добавя млякото с маята. Леко се разбърква и постепенно се добавят: сиренето, яйцата, брашното, мазнината. Не се меси, а само се бърка с лъжица. Топчетата се оформят, като предварително си намазвате ръцете с мазнина и се подреждат в тава постлана с пекарска хартия (може и намазнена и набрашнена). Големината на топчетата вие си определяте. В зависимост от големината на тавата, може сместта да стигне и за две тави. Остава се да втасат. Преди печенето милинките могат да се поръсят с червен пипер, с ким, риган, чубрица и т.н., може и с кашкавал. Пече се до порозовяване.

   

0 коментара:

Публикуване на коментар