вторник, 21 август 2012 г.

Браунис с мента, шоколад и... още нещо)


Хубаво е, когато има поводи за празници и почерпки) За 5-годишнината от годежа със съпруга ми, направих един отровно шоколадов браунис, за да ни е все така сладичко,  гарниран с мента, за да ни е винаги пикантно и завършен с карамелен топинг.
Направих сладкиша не традиционно нарязан на малки хапки, а кръгъл като торта. 

 Продукти:

200 гр. натурален шоколад
115 гр. масло
1 ч.ч. брашно+2 с.л.
12 с.л. захар
1 ванилена захар
1 пакет бакпулвер
щипка сол
3 яйца
1 с.л. ром
100 гр. нарязани орехи
1/2 есенция мента и шоколад
4-5 мини тоблерончета
Карамелено кондензирано мляко от Берьозка. (ако нямате такъв магазин на близо - може да се замести с карамелен топинг за сладолед)


Приготвяне:

Шоколада се разтопява на водна баня заедно с маслото в купа, като не трябва да завира. В отделна купа се смесват сухите съставки: брашно, захар, бакпулвера, солта, ванилената захар. Леко поизстиналата шоколадова смес с разбъркване се прибавя към сухата. Разбърква се добре, и се прибавят 3-те яйца, рома и ментовата есенция. Трябва да стане хубава хомогенна смес. Накрая се добавят ядките. Половината от сместа се изсипва във форма с подвижни стени, нарязват се на тънко триъгълничета от тоблерона и се подреждат по цялата смес. Досипва се останалата част от сместа. Пече се за около 20-25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оставя се да изстине и се гарнира с карамелен топинг. Украсява се с листа мента. Може да се сервира с топка шоколадов и топка ментов сладолед.

Изядохме го доста бързо, но в стаята се носеше цял ден аромат на мента, доста освежаващо в летните жеги.

Да Ви е сладко!

4 коментара:

  1. Страхотен браунис,сочен определено,а шоколад и мента си е върховна комбинация,харесвам я и аз!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Явно изневерявам все по-често и при удобен момент на любимите ми мъфини с този прекрасен, а и лесен за приготвяне сладкиш))

    ОтговорИзтриване
  3. Един втори опит от моя страна за направа на браунис.
    http://www.dropbox.com/s/rhwzj7b2h2c6ynq/IMG_4381.jpg
    Вместо ром сложих коняк,с една капка ментова есенция. Топинг няма на снимката ;-) Не се стигна до него. Препоръчвам да се прави с готварски шоколад, а не с обикновен. Чудесна рецепта и добре балансирани съставки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да се коригираш със снимовия материал, мисля че ти се е получило много сполучливо, жалко че няма как да пробвам)

      Изтриване