вторник, 11 септември 2012 г.

Сладко от сини сливи

А, знаете ли че, синити сливи са зелени, когато са червени)))...

Тази година, въпреки жегата и градаушката по наше село, успяхме да наберем малко (има няма 500 кила) сливи за сладко. Разбира се, за сладкото вложих само 6 кила, но е редно да изтъкна приноса на мъжа ми, брат му и свеки, изподрани и изгоряли от слънцето, които успяха да ги оберат за ден).

Продукти:
6 кг сини сливи
3 кг захар
300 мл ябълков оцет
1 ч.л. лимонтозу

300 гр орехи

Приготвяне:
Ако нямате голяма фурна и тава, в която да печете сливите, приготвянето може да стане и на 1 кг сливи (мерките лесно се делят).
Сливите се измиват хубаво и се махат костилките. Поръсват се със захарта и се добавя оцета. Слагат се във фурната, като не е нужно да се бъркат, но трябва да се внимава да не започнат да "кипят", защото после се чисти доста трудно. Пекат се  около час и половина на 180-200 градуса или до сгъстяване.
Орехите предварително леко се запичат, но не да прегарят, колкото да не са сурови и се слагат във вече готовото сладко, с леко разбъркване, като се прибавя и лимонтозуто. Насипва се в сухи буркани, които се затягат хубаво и се обръщат на обратно.

Сладкото го ползвам много зимно време за пълнеж на масленки, на кроасани, кифлички, сладки и т.н.

Да Ви е сладко!

1 коментара:

  1. Това, което сте показали не е сладко, а мармалад. При тази температура (180-200 градуса С) изгаря цвета на сините сливи и те от сини стават тъмно кафяви. За да се запази цвета конфитюра се пече на 140-160 градуса, като често вратата на фурната се отваря. Тогава конфитюра става красив и вкусен, но отнема повече време, внимание и желание от страна на този, който се захваща с неговата направа. За да имате конфитюр от сини сливи те трябва да са нарязани на парченца и при крайния продукт да се усещат. За това се подбират по-твърди плодове. При мармалада е точно обратното. Подбират се презрели плодове за да се направят на каша. Не махайте люспите на сливите преди да направите мармалада, защото няма да е син на цвят. Ако все пак са ви много неприятни (люспите) готовия мармалад можете да претриете през цедка с необходимата гъстота. Лично мнение, че конфитюр/сладко направено от сини сливи само разделени на две и изпечени е прекрасно като сладко, но трудно се маже върху филийка. За сладкиши - зависи от сладкиша. Ако са дребни сладки пак ще трябва да ги нарежете. На това сладко може да добавите бяло вино вместо оцет, канела на пръчки и/или карамфилче, индрише и някоя друга подходяща добавка за още по-хубав аромат.

    ОтговорИзтриване