вторник, 11 септември 2012 г.

Сладко от сини сливи

А, знаете ли че, синити сливи са зелени, когато са червени)))...

Тази година, въпреки жегата и градаушката по наше село, успяхме да наберем малко (има няма 500 кила) сливи за сладко. Разбира се, за сладкото вложих само 6 кила, но е редно да изтъкна приноса на мъжа ми, брат му и свеки, изподрани и изгоряли от слънцето, които успяха да ги оберат за ден).

Продукти:
6 кг сини сливи
3 кг захар
300 мл ябълков оцет
1 ч.л. лимонтозу

300 гр орехи

Приготвяне:
Ако нямате голяма фурна и тава, в която да печете сливите, приготвянето може да стане и на 1 кг сливи (мерките лесно се делят).
Сливите се измиват хубаво и се махат костилките. Поръсват се със захарта и се добавя оцета. Слагат се във фурната, като не е нужно да се бъркат, но трябва да се внимава да не започнат да "кипят", защото после се чисти доста трудно. Пекат се  около час и половина на 180-200 градуса или до сгъстяване.
Орехите предварително леко се запичат, но не да прегарят, колкото да не са сурови и се слагат във вече готовото сладко, с леко разбъркване, като се прибавя и лимонтозуто. Насипва се в сухи буркани, които се затягат хубаво и се обръщат на обратно.

Сладкото го ползвам много зимно време за пълнеж на масленки, на кроасани, кифлички, сладки и т.н.

Да Ви е сладко!

0 коментара:

Публикуване на коментар