вторник, 27 ноември 2012 г.

Питка - Короната на готвачката

Доста стара ми е тази рецепта и питка. Но тъй като наближават хубави празници, реших да я споделя с вас. 

Продукти:
900 гр брашно 
3 с.л. захар
1 кубче мая
2 1/2 ч.л. сол
1 ч.ч.(200 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч.(200 мл) топла вода
125 гр масло (разтопено
1 яйце (белтъка в тестото, жълтъка за намазване)
сусам, мак, ленено семе за поръсване

Приготвяне:

Топлото мляко и топлата вода се смесват. Добавят се маята и захарта. Оставя се да престои 10-15 минуи на топло, за да "втаса" сместта.

След това се добавя размекнатото масло, солта и брашното. Меси се хубаво. Оставя се да втаса. Отново се премесва и пак се оставя да втаса.


Оформяне:
Тестото се разделя на 9 равни части. Едната се разточва и се слага в намазаната и поръсена с брашно тава върху обърната купичка. 
Останалите 8 части се оформят на топчета, които се подреждат около купичката.
Тестото, което е върху купичката се разрязва, получават се триъгълници, които се обръщат и слагат върху всяко топче.
Оставя се да втаса. Намазва се с жълтка, предварително смесен с малко олио или зехтин и прясно мляко. Може да се поръси със сусам, мак или друго по желание. Пече се в загрята на 180 градуса фурна.

0 коментара:

Публикуване на коментар