сряда, 5 октомври 2011 г.

Лазаня

Лазаня със сос болонезе и сос бешамел


Продукти:

1 пакет кори за лазаня (аз ползвам Barilla)
кашкавал или пармезан

За сос болонезе:

500 мл доматен сос (пюре - аз ползвам на Philocon)
500 гр кайма
250 гр. консервирани (мариновани) гъби
50 мл вино (става и бяло и червено)
1 глава лук
1 морков
2-3 скилидки чесън (ако са по-малко 5)
риган, босилек, магданоз, зехтин, кубче бульон (има специално за спагети, които са идеални)

За сос бешамел:

50 гр. брашно
50 гр. масло
1 л. прясно мляко
щипка сол.
щипка индийско орехче

Приготвяне:

Сос болонезе:
Ситно нарязания лук се задушава на котлона със зехтина, моркова, чесъна. Добавя се каймата и тя да се задуши. Когато загуби розовия си цвят и посивее се налива бялото вино, прибавят се подправките, кубчето бульон, доматеното пюре, гъбите. Оставя се да покъкри, аз лично добавям и малко вода, тъй като при печене корите попиват доста от соса.

Сос бешамел:
В тенджера се стопява маслото (аз добавям и капка олио, за да не загаря), добавя се при непрекъснато бъркане брашното, като много се внимава да не загори. Съветвам да махнете тенджерата от котлона докато наливате прясното мляко, което става на много тънка струйка и при непрекъснато бъркане, за да не се получат бучки. Връща се на котлона и се бърка докато леко се посгъсти.

Подреждане:
Най-удобна е продълговата тава. На дъното се маже с малко зехтин или олио. Сипва се малко от сос бешамел. Корите в пакета са около 30 (+ - 2-3) . На ред условно редя по 10-11. сос, болонезе, сос бешамел, настърган кашкавал (или пармезан). Така се правят 3 реда, като най-отгоре се завършва със сос бешамел и се поръсва отново с кашкавал или пармезан. Пече се в предварително загрята фурна на 220-250 градуса около 15-20 минути максимално, докато кашкавал хване хубава златиста коричка.

Да Ви е сладко!

2 коментара: