събота, 15 септември 2012 г.

Мъфини със заквасена сметана

Мъжът ми се прибра с няколко Барнита, предполагам всеки ги е хапвал, или поне купувал, заради мечетата. Моето дете само иска да ги купуваме, но изобщо не ги и пробва, а всичко изяждам аз). Тъй като се сдобих с нова форма за мини-мъфини и много набързо импровизирах и с рецептата. Оказа се доста сполучлива. Опитах се да догодя някакво далечно подобие на вкуса на Барни, но честно резултата ми хареса в пъти. От около 30 кексчета за около ден, детето ми изяде повече от половината, а той определно не си пада по сладкото). Направих 12 дози с боровинки, които първи се изядоха. От останалите една част са поръсени с пудра захар.

Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар (или 15 супени лъжици)
1 ч.ч. брашно (или 15 с.л.)*
200 гр (или една малка кофичка) заквасена сметана
80 гр мека масло
1 бакпулвер
боровинки или други дребни плодове по желание
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Яйцата, захарта и маслото се разбиват на хубав крем. Прибавя се сметаната. С нея сместа става много въздушна и пухкава. Пресяват се заедно брашното с бакпулвера и се разбърква  леко без да се прекалява, за да не спада много тестото. 
Мъфините се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна. Не набухват много, което ги прави идеални за декорация с фондан и т.н. 

*Обръщам внимание, че когато искате след изпичане мъфините да са много леки и въздушни, и когато няма да пълните с ганаш, сладко или да добавяте плодове, количеството е 1 ч.ч. брашно. Когато ще пълните и добавяте - сложете поне още 1/2 ч.ч. брашно.


 Да Ви е сладко!


4 коментара: