сряда, 17 октомври 2012 г.

Мъфини червено кадифе




Бяхме поканени на детски рожден ден. Много исках на майката да подаря нещо различно от стандартните цветя. Първоначално идеята ми беше да направя бисквити във формата на сърце, които да са червени. Но явно не дозирах правилно сместта и когато сложих да пека, много бухнаха. Веднага извадих формата за мъфини и си реших проблема)) Разбира се, се върнах на идеята за нестандартен подарък и вместо истински цветя, мъфините бяха украсени със захарни)

Продукти:
2 ч.ч. брашно
1 с. л. какао на прах
½ ч. л. сода за хляб
¼ ч.л. сол
½ чаша меко масло
1 чаша кафява захар (аз сложих 3 с.л. кафява захар, останалото до 1 ч.ч. - бяла)
1 яйце (на стайна температура)
1 ч.л. екстракт ванилия
½ чаша мътеница (затоплено пълномаслено прясно мляко, "пресечено" с 1 ч.л. бял винен или ябълков оцет)
червена сладкарска боя
За пълнежа:
1 пакет крема сирене, разбита с 4-5 супени лъжици пудра захар

За украса:
Фондан, боички 

Приготвяне:
Маслото, захарта и яйцето се разбиват на пухкав крем, добавя се ванилията. Добавят се предварително смесените сухи съставки и мътеницата, като се разбива хубаво след всяко добавяне до пълното усвояване. Накрая се добавя боята, като се се разбърква хубаво до едноцветна смес. Формичките се пълнят до половината, слага се малка лъжичка от разбитото крема сирене с пудрата захар и отгоре се допълва отново с червената смес. Формата за мъфини не се пълни до горе.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Да Ви е сладко!

2 коментара:

  1. Много цветни и красиви са станали тези мъфинчета! Сигурна съм, че рожденничката им се е зарадвала :) Благодаря, че сподели как се прави тази прословута мътеница, защото от доста време са чудя :) Нали това е, което в рецептите се нарича buttermilk? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мътеницата или бутаница (някъде се среща и наименованието „мътàн“) е млечна напитка, подобна на айряна, традиционна в България.

    Получава се при процеса на домашно извличане на масло от равни количества прясно и кисело мляко. Приготвя се най-вече от краве мляко, но има и козя, овча или биволска мътеница. За разлика от айряна мътеницата има малко по-гъста консистенция и наличие на по-голям процент масленост.

    Съхранява се на хладно място. Прясната мътеница има леко сладък вкус. След като престои ден-два обаче, ферментира и добива леко кисело-резлив вкус.

    В миналото е била широко разпространена, особено в летните месеци. В наше време напитката е изместена от айряна поради индустриализирането и увеличаването на дела на градското население.

    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%8A%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_(%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0)

    ОтговорИзтриване