понеделник, 29 октомври 2012 г.

Маслен блат със заквасена сметана за торта

За тези ужасно вкусни блатове искам да благодаря на Таня. Дозата е доста, така че спокойно за една торта могат да се намалят на половина продуктите. С тези блатове направих едноетажната и двуетажна торта за рождения ден на сина ми.

Продукти:
250 г. масло
1 2/4 ч.ч. захар
6 яйца
1 ч.ч. заквасена сметана
2 ч.л. течен екстракт ванилия
3 ч.ч. + 4 с.л. брашно (или 4 с.л царевично нишесте)
4 ч.л. бакпулвер
Щипка сол

Яйцата, маслото и захарта се разбъркват на гладък крем. Прибавя се заквасената сметана, ванилията и се бърка внимателно, докато се получи гладка смес.
Отделно пресятите сухи съставки се прибавят към маслената смес, като се разбива леко с миксера, докато се усвои сухата смес.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Блатовете леко се надуват, за това ако искате да станат по-тънки, сложете по-малко смес, колкото леко да покрие формата. Изпичат се сравнително бързо. Преди да се извадят от формата е желателно да изстинат хубаво. Най-добре се работи с тях, като престоят поне 12 часа.

4 коментара:

  1. Здравейте,
    Обожавам засквасена сметана, та се спрях на вашия блат . Искам да ви попитам да не би да има грешка в бакпулвера - 4 ч.л. ? Никога не съм попадала на повече от 2 ч.л. и то за доста големи количества ... И още нещо - с колко см форма пекохте блатовете ? Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, не няма грешка. Аз поне така съм я правила с 4 чаени лъжички. Ако те притеснява сложи едно пакетче или просто го измери то колко чаени лъжички е. Количеството е повече заради заквасената сметана. Тя е по-тежка и блатове, мъфини и каквото да съм пекла с нея не набухва много. Формата,мисля беше 28 см

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Благпдаря !
    Всъщност като започнах да смятам продуктите наполовина и си познах рецептата за къпкейк със заквасена и праскови , но моята е с малко по-малко бакпулвер и с малко повечко захар.
    http://lil-france.blogspot.com/2012/10/blog-post_4.html
    Ще пробвам да намаля наистина захарта ,че все пак ще има и сладък крем .
    Хубав ден.

    ОтговорИзтриване