петък, 15 юни 2012 г.

Торта Медовик



















Тази тортичка я правих за един рожден ден) Стана много вкусна и лека.
Определено малко "пипкаво" се правят блатовете. Но за сметка на това си заслужава усилията.
                                                              
Оформена е като шестоъгълник, разбира се, за да не си играете, преспокойно може с кръгли блатове да се направи.

Необходими продукти:
За блатовете:
½ ч.ч. течен мед
½ ч.ч. захар
2 яйца
2.5-3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода

За крема:
1 пакет крем-пудинг на др. Йоткер – ванилия (без варене)
1 кутия (малка) сладкарска сметана

За украсата:
Може да е по желание. Да се поръси със смлени орехи и/или бадеми, лешници. Аз карамелизирах захар и направих нещо като решетка. Фигурките са правени от марципан „Варна”.

Начин на приготвяне:
1/2  ч.ч.мед (медът трябва да е течен, в противен случай, тестото ще стане твърдо) и 1/2  ч.ч. захар се изсипват в дълбока тенджера, поставят се на котлона, като се бърка постоянно, докато захарта се разтвори. Добавя се 1 ч.л. сода. Бърка се и се оставя да поизстине, но да е леко топло.

Разбиват се двете яйца, добавят се към сместа, разбърква се и се добавя брашното (сипва се постепенно). Тестото не трябва да е твърдо, но трябва да се отделя от ръцете, а не да залепва. Ако се наложи, добавя се още малко брашно , в зависимост от консистенцията на тестото.

Тестото се увива в готварско прозрачно фолио и се оставя да стегне в хладилника.

Разделя на 6-7 части. Блатовете трябва да бъдат дебели не повече от 5 мм. Докато точите първия блат, останалото тесто се държи в хладилника. За да не залепва тестото, мястото, където точите, се поръсва с брашно. Преди да сложите блата да се пече, набодете го с вилица, за да не се надува. Много удобно и чисто е да се пекат на готварска хартия. Всеки блат се пече 5-8 мин. Като изгаря бързо, за това внимавайте!

Блатовете се мажат обилно с крема и тортата се поставя в хладилник минимум за 12 ч. Кремът трябва да попие в блатовете и те омекват.

Да Ви е сладко!

0 коментара:

Публикуване на коментар