петък, 15 юни 2012 г.

Марципан "Варна"

Марципан "Варна" или парено тесто за моделиране е може би най-известната рецепта за моделиране на розички, фигурки, покрития и всякакви декорации за торти, сладкиши и всякакви сладкарски вкусотии.
Първите ми съзнателни спомени от рождените ми дни са торта - задължително на 2 или 3 етажа и украсена с много розички, патета, гъбки и подобни фигурки. Когато открих тази рецепта първата ми работа беше да спретна едни такива розички. Не чаках много да се стегнат и ги излапах)))

Ето и рецептата:
150 мл вода
70 гр масло
100 гр брашно
0.500 кг пудра захар (+ още за доумесване)
0.50 гр. царевично или пшеничено нишесте

Приготвяне:
Водата се слага на котлона в тенджерка или огнеопорен съд. Добавя се маслото и се чака сместа да заври. Изсипва се наведнъж брашното като се бърка непрекъснато, докато се отдели от стените на съда. Изважда се и се разстила на плот, за да изстине по-бързо.
Задължително: пудрата захар се пресява, за да няма бучки!
Важно е да се "меси" на студена повърхност, защото пудрата захар се топи лесно. Вместо с брашно повърхността се поръсва с допълнителната пудра захар. Тестото се завива в целофан и може да се съхранява в камерата или в хладилника. Когато се използват боите, се взима част от тестото и се премесва с желания цвят - отново ако започне да се "топи" се добавя пудра захар.

Може да се използва за направата освен на различни фигурки, но и за покриване на торти/сладкиши като "чаршаф". 

0 коментара:

Публикуване на коментар