петък, 22 юни 2012 г.

Зодии и скъпоценни камъни

            Използването на минералите и различни животински кости като украшения с цел предпазване от злите духове има твърде далечна история.
            Първите ювелирни изделия са били използвани по време на последния ледников период, приблизително между 40 000 и 20 000 години преди новата ера. Възрастта на различни женски статуетки, открити в Моравия, в централна Европа, са определени чрез радиовъглероден анализ и са на възраст 25 000 години.
            Началото на ювелирното производство, близко до съвременното започва в Западна Азия с възникване на първата цивилизация в долината на река Тигър и Ефрат, на територията на съвременния Ирак. Най-древният предмет, изложен през 1976 г. в Британския музей е открит в Арпач, близо до Ниневия в Асирия и датира от Халафския период около 5 000 години пр.н.е.
            Египетската цивилизация непосредствено последваща Месопотамската, по право се счита като най-талантливата по отношение художеството и изключителната изработка на ювелирни изделия в периода преди Христа. Редица изящни предмети от скъпоценни камъни и бисери са открити в гробницата на Тутанкамон и съществува мнение, че красотата на рисунките и качеството на изработка, характерни за египетските ювелирни изделия от преди 4 000 години, никога не са били надминати. Египтяните са били изкусни майстори и са използвали такива материали, като тюркоаз, халцедон, лазурит и др.
            Скъпоценните камъни заемат важно място в търговията от незапомнени времена и още в 5000 година пр.н.е. започват да се развиват търговските пътища. Египтяните използвали тюркоаз, добиван в рудниците на Синайския полуостров, а внасяли изумруд и лазурит от Афганистан. Лазуритовите находища в Басахшан и тюркоаза в Синай се явяват най-древните рудници.
            По време на Новото царство (1559-1085 г.пр.н.е.) са използвали пещи, чиято температура достига до 1100 градуса по Целзий, а струята въздух се насочва чрез мехове. В такива пещи се е топяло стъкло и вероятно глазура за керамични изделия.
            Ювелирните изделия широко се използват и в други ранни цивилизации, например в текстовете на Стария и Новия завет вече са споменати някои скъпоценни камъни. Римляните първи започват да използват диаманти. Ювелирните изделия съществуват при всички известни цивилизации и в някои от тях възникват оригинални стилове: у ацтеките в Мексико, у инките в Перу, при китайците в периода на династията Хан.
            В Средните векове скъпоценните камъни надделяват с почти магическите си свойства. В своето съчинение “Очерк за произхода и свойствата на камъните”, написано през 1672 г. Робърт Бойл казва: “Не подлежи на съмнение, че редкостта, блясъка и ценността на камъните са станали причина за това, през всички времена те да се считат за най-прекрасните и най-изисканите създания на природата”.
            Според астролозите от най-древни времена, всеки скъпоценен камък помага за сполука, щастие и здраве, но само, ако носеният от индивида камък отговаря на знака на неговия зодиак, т.е.  на неговата зодия.
            Често съвременният човек не е наясно кой камък от съществуващите каталози да предпочете и кой наистина отговаря на неговия характер. Често недоумението е предизвикано от неяснотата по въпросите за “амулети” и “талисмани”. Смята се, че двете понятия са синоними, но в действителност истината е друга. Амулетът е вид украшение или тотем, който подсилва положителните сили на индивида. Не напразно индианците са носели такива накити, изработени от дърво, кожа, камъни, различни пера от птици и т.н., чието единствено предназначение е било да помогнат личността да опознае себе си и да се свърже в единен ритъм с положителните енергии на Вселената. Докато талисманът е символ, който предпазва отделния човек от зловредните влияния на околната среда и заобикалящия го свят.             

Камъни – амулети


Дата на раждане

Зодия
Скъпоценен камък
22 март – 21 април
Овен
Червен яспис
Индийски карнеол
22 април – 21 май
Телец
Оранжев карнеол
Розов кварц
22 май – 21 юни
Близнаци
Цитрин
Тигрово око
22 юни – 21 юли
Рак
Хризопраз
Сив авантюрин
22 юли – 21 август
Лъв
Планински кристал
Сив кварц
22 август – 21 септември
Дева
Цитрин
Жълт ахат
22 септември – 21 октомври
Везни
Оранжев цитрин
Опушен кварц
22 октомври – 21 ноември
Скорпион
Кървавочервен карнеол
Сардер
22 ноември – 21 декември
Стрелец
Сапфирин
Халцедон
22 декември – 21 януари
Козирог
Оникс
Котешко око
22 януари – 21 февруари
Водолей
Тюркоаз
Соколово око
22 февруари – 21 март
Риби
Аметист
Аметистов кварц

            Най-широко разпространено обаче е избирането на скъпоценните камъни-талисмани, според месеца на раждането. Преди около 2 десетилетия Международната гемоложка асоциация прие единен официален списък на скъпоценните талисмани и цветовете на отделните месеци.

Камъни – талисмани


Месец на раждане

Цвят
Официален скъпоценен камък
Януари
Тъмночервен
Гранат
Февруари
Лилав
Аметист
Март
Бледосин
Аквамарин, Хелиотроп
Април
Бял (прозрачен)
Диамант, Кварц
Май
Светлозелен
Смарагд, Хризопраз
Юни
Кремав
Лунен камък, Бисер
Юли
Червен
Рубин
Август
Бледозелен
Хризолит, Сардоникс
Септември
Тъмносин
Сапфир, Лазурит
Октомври
Различно оцветен
Опал
Ноември
Жълт
Топаз
Декември
Небесносин
Тюркоаз

            Съществуват камъни за всеки ден от седмицата. Тези минерали покровителстват индивида, според деня на неговото раждане. Този определител датира от времето на древните келти и е бил застъпен с техния календар-зодиак, според който на всеки човек съответства определено растение и минерал.

Камъни за всеки ден от седмицата


Понеделник -           бисер или планински кристал
Вторник         -           смарагд или рубин
Сряда            -           аметист или магнетит
Четвъртък     -           карнеол или сапфир
Петък            -           смарагд
Събота          -           диамант или тюркоаз
Неделя          -           топаз или диамант

         
Източник: http://www.meridian27.com/

0 коментара:

Публикуване на коментар