понеделник, 18 юни 2012 г.

Баклава - суха и сиропирана

Това е най-вкусната домашна баклава, която съм правила. Предимно защото я правя отровно сладка, соса не е воден, а повече захарен и няма лимонтозу, което ме влудява) Рецептата я имам от много години, пазя си я стриктно в една стара тетрадка) Правила съм по нея и суха и сиропирана баклава.
Продукти за суха баклава:
1 пакет фини кори
125 гр. масло+3-4 супени лъжици олио
1 ч.ч. млени орехи
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.л. канела

Приготвяне:
Корите се разрязват на две по дължина. В отделна купичка се смесват орехите, захарта и канелата. Така получената суха смес се разделя на две равни части. Върху едната половина от корите се разтеля едната част от сухата смес равномерно. Навива се на стегнато руло. Същото се прави с другата част на корите и сухата смес. Режат се кръгчета 2-2.5 см широки. Внимава се да не се развият и се поставят в тавичка за печене.
Маслото се разтопява заедно с олиото и се заливат хубаво, като се внимава да се напоят добре. Пекат се до златисто в предварително загрята на 180 гр. фурна. Оставят се леко да изтинат и се прибират в кутия. Подходящи са както като самостоятелен десерт, така и за поднасяне с кафе или чай.

Продукти за баклава със заливка:
1 пакет фини кори
125 гр. масло+3-4 супени лъжици олио
1 ч.ч. смлени орехи и шам фастък
2 с.л. кристална захар
1 ч.л. канела

За сиропа:
2 чаени чаши захар
1 1/3 чаена чаша вода
1 с. л. лимонов сок

Приготвяне:
Приготвянето на корите е същото, както при сухата баклава. В купа се смесват орехите, шам фастъка и захарта. Подрежда се стегнато в тавичка, залива се с разтопеното масло с олиото и се пече до златисто. Оставяме на страна да изстине, докато приготвяме сиропа.
На котлона се бърка захарта с водата, докато се разтвори захарта. Аз оставям да поври малко, но не прекалено. За по-гъст сироп - или по-малко вода - или повече време трябва да ври. Като се махне от котлона се добавя лимоновия сок. Спазва се правилото, топло-студено. Ако изпечената баклава е студена, то сиропа трябва да е горещ и обратно. В противен случай баклавата няма да омекна и става троши-зъб) Хубаво е да се покрие и да престои едно денонощие.
Тук се сещам, че като малка имахме индрише вкъщи и винаги слагахме. Ако имате - сложете - става много ароматно.

Да Ви е сладко!

0 коментара:

Публикуване на коментар