петък, 22 юни 2012 г.

Ахат

Ахатът е вид полускъпоценен камък. С името не се означава определен вид минерал, а различни видове агрегати на силициевия диоксид. Ахатите запълват празнини сред различни ефузивни скали, а също и някои седиментни образувания и хидротермалнижили.

В разрез се вижда, че ахатите се състоят от много фини и концентрично разположени ивици, които се отличават по степен на прозрачност и по цвят. Ахатите с хоризонтално разположение на слойчетата са
изключително редки. Тяхното нееднакво оцветяване се обяснява с наличието на примеси от железни и манганови окиси, от органични вещества и др.

Ахатът е талисман на художниците.

Има суеверие, че той удължава живота на притежателите си, че сдружава хората и носи успех в кариерата. Някои хора вярват също, че притежаването на този камък прави мъжете привлекателни за жените, помага при раждане, прогонва жаждата, предпазва от злодеяния и защитава при опасност, развива красноречието, гарантира добро плодородие на полето.

Заземяващ и едновременно енергизиращ, ахатът може да се използва за подсилване на тялото и ума; той дава кураж, разкрива истината и лекува. Пази от всякакви опасности; отблъсква мълниите и бурите; дава сила и увенчава старанията с успех; помага на онзи, който го носи, да получи неочаквана помощ от боговете. Ако се използва в магически ритуали като свещен предмет, връща думите на враговете ви обратно към тях. Ахатът балансира на всички нива. Полезен е и когато имате нужда от внезапен прилив на енергия - физическа или умствена.

Древните вавилонци смятат, че камъкът носи щастие на родените в зодия Телец, а средновековните астролози - за зодиите Телец, Близнаци и Козирог.

Източник: Интернет

0 коментара:

Публикуване на коментар