петък, 22 юни 2012 г.

Нефрит

Нефритът е наречен камък на силата и дълголетието. Това е скъпоценен камък в зелен цвят с различни оттенъци от много светъл до тъмен и наситен, по-рядко се среща бял, жълтеникав, сив, син, розов и черен.

Неговото име идва от гръцката дума "нефрос", което означава 'бъбрек'. Той е получил това име поради формата на късчетата на този камък. На китайски се произнася 'ю'. Йероглифът представлява три хоризонтални черти, пресечени с една вертикална, т.е. връзката между небето и земята, като по средата се намира човечеството и за да бъде разграничен от йероглифа за 'имепратор', му се добавя една точка в десния ъгъл. Няколко хилядолетия преди новата ера нефритът вече заема специално място в китайската култура, което се е запазило и до наши дни. Това е най-почитаният скъпоценен камък в Китай, за който се казва, че е много е трудно да се определи цена. Той винаги е бил по-скъп от златото и доказателство за това е че преди на победителите в състезанията се връчвали скиптри, като за първо място той бил от нефрит, на второ – от злато, а на трето – от слонова кост. От нефрит се правели и кръгли "монети", които можели да се използват като пари на вътрешния пазар. Също така, поради статута му на национален камък, пластинки от него служели като паспорт-пропуск на   послани-  ците на императора.

Още през второто хилядолетие преди нашата ера, китайците достигат високо равнище на обработката му. От нефрит са се правели отличителните знаци на владетелите и висшите сановници, както и великолепни предмети на изкуството като вази и настолна скулптура, битови и култови предмети, разнообразни украшения, даже и оръжия.

Императорският трон бил изрязан от нефрит, знатните хора се хранели от нефритови съдове, а пръстените от нефрит били сивол на престиж. В Китай много характерни образи от гравирането и скулптурите са различните митологични животни като дракон, еднорог, костенурка и др.

Каменната гравюра в Поднебесната достига най-големи висоти през ХVІІ- ХVІІІ в., когато от нефрит се правели и чаши, вази, флакони за благовония, шахмат и други най-разнообразни настолни украшения. Едно от най-големите постижения са ажурните изделия от нефрит, особено няколкото сфери, разположени една в друга.

Освен това, в Китай се използвал прах от нефрит като лекарство от много болести. Поради високата топлоемкост на камъка, той се налагал на болен стомах или бъбреци като загрявал органа и премахвал болката. Смята се, че белият нефрит намалява бъбречните болки и болките в далака, също изостря слуха и зрението. Червеният нефрит регулира сърдечния ритъм.

На нефрита се приписвали всевъзможни свръхестествени свойства, свързани не само със здравето на човека, но и с култовите и паранормалните явления. Той бил наричан камък на небето и земята, на мъдростта и вечността. Нефритът се смятал за пазител на тялото след смъртта и затова задължително се поставял в императорските гробници. В една от тях е открит цяла дреха от нефрит, която се вярвало, че ще дари безсмъртие на собственика и.

Той укрепва силите, дарява дълголетие, носен като талисман прогонва нещастието и неуспехите, помага на самотните хора. Зеленият и син нефрит побеждава злото в човека и го кара да се промени към по-добро.

Астролозите го препоръчват за всички знаци на Зодиака.

0 коментара:

Публикуване на коментар