петък, 22 юни 2012 г.

Петнист Яспис

Ясписът е вид скала. Съставен е от примеси на манганови и железни окиси и кварцови частици. Цветовете на ясписа са много разнообразни. Среща се в различни цветови гами, но най-често в червено и зелено. Химическата му формула е SiO2.

Ясписът в древността бил смятан за много ценен дар от природата. Още тогава прадедите ни са изработвали полезни неща от него: ками, бижута, амулети и дори го включвали в керамиката си и други изкуства и творения.

Лечителите от Близкия изток, вярващите в Буда, използвали камъка за лечение на органи, които са отровени и заболели от страшни и нелечими с медикаменти болести. Именно в Китай се вярвало, че ясписът е символ на красотата и няма втори като него. Християните вярвали, че при слагането на този камък пред светия олтар, той придобива нечувана сила.

В древността се смятало, че привлича дъжд и лекува при ухапване от змии. Пантеровият камък от древните текстове фактически е петнисто- кафяв египетски яспис. Египтяните го носели като защита срещу врагове, диви животни и страхове. В продължение на векове хората вярвали, че ако го прикрепят към пъпа си, ще се излекуват от болки в стомаха. Персите го стривали на прах заедно с тюркоаз, при болести на жлъчката, черния дроб и бъбреците.

Астролозите вярват че червеният яспис оказва благотворно влияние върху Овен, зеления - върху Дева, останалите разновидности - върху Рак и Скорпион.
Източник: Интернет

0 коментара:

Публикуване на коментар