понеделник, 18 юни 2012 г.

Козунак

Всяка година правя тесто за козунаци по различна рецепта, но тази година за Великден тестото стана много сполучливо.

Откакто имам машина за хляб, вече няколко години, тестото меся само там. Излишното цапане, мазане, втасване и т.н. го няма. Много удобно и лесно.

Продукти:

1 кг брашно за козунак
1 кубче мая (42 гр)
150 мл прясно мляко
50 мл. кисело мляко
2 ч.ч. захар (отделно за поръсване при печене)
4 яйца (1 жалтък се отделя за намазване)
110 гр чисто масло (аз слагам 100 гр. масло и 2 супени лъжици олио)
олио за оформяне
1 ч.ч. стафиди, орехи, портокалови корички, ром (по желание)
1 ванилена захар
локум

Приготвяне:

В машината за  хляб се изсипват продуктите в следния ред: първо течни, после сухи.
Яйца, мляко, масло+олио, захар, пресято с ванилената захар брашно, натрошено кубче мая. Програмата е месене+втасване.

Винаги правя тестото от предния ден, оставям го в хладилника. Преди оформяне и печене го изваждам да се отпусне за 20-30 минути на стайна температура, оформям по желание.
Тук добавих локум, портокалови корички и стафиди предварително накиснати в ром. Когато е оформен се оставя в леко загрята фурна до 50-80 градуса да втаса. След това внимателно се намазва с разбит жалтък, в който аз слагам прясно мляко и се поръсва обилно с кристална захар, може и стафиди. Слага се да се пече, като градусите се вдигат на 180.  Когато започне да хваща златиста коричка е хубаво да се покрие с готварска хартия, защото ще изгори отгоре преди да се е опекал отдолу. Или се превключва на режим на печене само отдолу.

Оставя се леко да изстине във формата и се изважда на решетка. Леко топъл аз го завивам с целофан, за да не изсъхва и да не се втвърдява.

Да Ви е сладко!

2 коментара:

  1. Много хубаво изглежда и вашият! Ще се пробва ... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря) покажете резултата, когато е на лице. Ще се радеам да видя.

      Изтриване